...

Waar voorheen veel mensen geen idee hadden van hun energieverbruik, is dat tegenwoordig wel anders. En dat komt vooral door de wisselende energieprijzen. We zijn steeds meer op zoek naar manieren om zo efficiënt mogelijk energie te verbruiken. En daar zijn verschillende mogelijkheden voor, die wij in dit artikel bespreken.

Informatie vanuit de energieleverancier

Energieleveranciers houden zich ieder op hun eigen manier op de hoogte van uw energieverbruik. Dit kunt u bijvoorbeeld zien door in te loggen op uw account en er zijn leveranciers die u iedere maand een mail sturen om u op de hoogte te stellen van het energieverbruik van de afgelopen maand. Nog handiger is het als dit wordt vergeleken met dezelfde periode in het afgelopen jaar. Er zijn ook energieleveranciers die speciale apps aanbieden om uw energieverbruik te managen: de zogeheten energieverbruiksmanagers.

Energieverbruiksmanagers

Zoals hierboven gezegd, zijn er energieleveranciers die apps aanbieden waarmee u uw energieverbruik kunt managen, maar er worden ook losse apps aangeboden. Zo heeft NIBE bijvoorbeeld de myUplink app, waarmee u de warmtepomp op afstand kunt bedienen en het energieverbruik daarvan goed kunt bijhouden. Met een energieverbruiksmanager kunt u, afhankelijk van de app, bijvoorbeeld het volgende:

 

  • Uw dagelijkse energieverbruik bijhouden
  • Ontdekken op welke tijdstippen u veel of juist weinig energie verbruikt
  • Uw energieverbruik vergelijken met andere huishoudens en andere periodes
  • Meten wat het energieverbruik is van de verschillende apparaten in huis
  • Doelen instellen voor uw energieverbruik
  • Tips krijgen zodat u energie kunt besparen

 

Er zijn energieverbruiksmanagers die realtime uw energieverbruik laten zien (de zogeheten P1-systemen), maar ook energieverbruiksmanagers die uw energieverbruik met vertraging tonen (P4-systemen). De P4-systemen kunnen niet het stroomverbruik van uw afzonderlijke apparaten of de stroomproductie van uw zonnepanelen meten. Lees hier meer over in het overzicht van energieverbruiksmanagers van Milieucentraal.

App of schermpje

Er zijn verschillende energieverbruiksmanagers in de vorm van een app die u op uw telefoon of tablet kunt zetten. Maar er zijn ook energieverbruiksmanagers die u in de vorm van een schermpje aan de muur kunt hangen of op tafel kunt zetten. Het grote voordeel hiervan is dat iedereen die in huis woont continu op het stroomverbruik wordt gewezen en zich zo ook bewuster wordt van het stroomverbruik.

Energieverbruik van apparaten meten

Zoals eerder gezegd zijn er energieverbruiksmanagers die het energieverbruik van afzonderlijke apparaten kunnen meten. Maar als u deze niet heeft, is er nog steeds een manier om het energieverbruik van apparaten te meten. Hiervoor zijn energiemeters verkrijgbaar. Dit is een stekker met een schermpje waarop u het energieverbruik kunt aflezen. Steek de stekker van het apparaat in de energiemeter en vervolgens leest u af wat het apparaat aan energie verbruikt. Een goede manier om te checken welke apparaten veel energie verbruiken of meer energie dan normaal.

 

Lees ook hoe u uw wifi-verbinding kunt optimaliseren en zo kunt zorgen voor perfecte wifi. Zo maakt u zo efficiënt mogelijk gebruik van uw wifi-netwerk, wat u weer kunt gebruiken voor de apps om uw energieverbruik te managen.

×